tisdag 29 april 2014

Mer trädgårdskonst och växtstöd


Han är flitig den där maken! Arbetar heltid med annat och tillverkar växtstöd och trädgårdskonst på sin fritid. Jag vill ha det mesta han kommer hem med men tydligen är det inte så det går till. Nej, det ska säljas, så jag får snällt vänta. Jag har redan tjuvat någon liten sak men det måsta man väl ändå få göra!

Jag har fått lite frågor om försäljningen. Som det ser ut nu kommer vi troligtvis att sälja hemifrån vissa dagar och då har man möjlighet att se alla saker i sin rätta miljö. Kanske kan man också få någon inspiration av trädgården. Vi kommer också försöka finnas i sammanhang där sakerna kan säljas. Jag återkommer med information om det.

Som det ser ut i år är vi nästan lite sent ute. Pioner och klematis växer så det knakar och hade nog helst önskat sina stöd i går. Men det kommer fler år!

Allt ska rosta så det kommer inte att se ut som det gör nu.



För övrigt är mitt körsbärsträd underbart nu! Det är ett "Kanzan" och det har rosa fluffiga blommor i en kvastformad krona. Rekommenderas!

söndag 27 april 2014

Försäljning!

 


Plötsligt händer det alltså! Vi kommer att börja sälja växtstöd och viss trädgårdskonst! Allt är gjort av maken och det kommer att finnas bland annat klematistorn, rosenburar, pionstöd, buskstöd, krukstöd, blommor (svetsade) och en hel del annat. Tillverkningen har precis bara börjat och sakerna har inte ens hunnit rosta ännu. Just nu finns de huller om buller i vår trädgård.

Det ska bli så roligt! Trädgården har tidigare bara varit mitt intresse men nu blir det något vi delar och det känns fantastiskt kul! Jag blir till och med uppmanad att köpa nya blommor! Jag sitter mest där med ett fåningt leende och vet inte riktigt vad jag ska säga. Jag som är expert på att köpa växter i smyg...



För tillfället bor det mesta i min äng.






Allt ska rosta med tiden. Vi kommer troligtvis också måla en del svart.



Det ser kanske lite skumt ut med alla växtstöd mitt i ingenstans, men man får titta på tulpanerna i stället.



Ett klematistorn fick jag minsann!

Bara fantasin sätter gränser och min man har väldigt bra fantasi så det här ska nog kunna bli bra hoppas jag.

lördag 26 april 2014

Tulpaner och just nu!

 
Vilken fantastisk dag! Strålande sol och skön värme. Och det är bara april! Jag satte inga tulpanlökar förra året utan tänkte att jag får se vilka av de gamla som kommer upp. De här vet jag tyvärr inte vilka det är eftersom det var några realökar jag köpt någon gång, men de blommar lika fint som förra året.
 
 

Jag är egentligen inte så förtjust i röda tulpaner men denna sorten var de första jag köpte till trädgården och de blommar tappert lika rikligt varje år. Bladen är minst lika fina som blomman, bladen är strimmiga med en fint mönster. Sorten är Red riding hood och den är ganska lågväxande och lite fransig i blomman.

 


Annars växer det på. Gräset verkat ha uppskattat gödningen (supergramino) och växer så det knakar. När jag tittade på väderprognosen var det inget regn i sikte de närmaste 10 dagarna så risken är väl att trädgården blir torr redan i början av maj!



Utsikten från en av mina favoritplatser.



Mitt pelarkörsbär är på gång liksom "kanzan" längre ner i trädgården. Rosenburen är redan full till bredden med "lykkefund" och avenbokshäcken runt min ö har precis släppt sin bruna blad till fördel för de nya ljusgröna.

Det är bara en massa njutning utomhus just nu. Blandat med lite ogräsrensande, men även det kan faktiskt var en njutning i lagom doser.

fredag 25 april 2014

Blodlönnhjälp!


Jag har en japansk blodlönn, bloodgood, som jag har haft i några år. Nu tycker jag att den ser hängig ut, bokstavligt talat! Visst har jag dåligt minne, men mitt minne säger mig ändå att den inte brukar se ut så här någon längre tid på våren. Bladen började slå ut för ett bra tag sedan men de har stannat av. Jag tycker också att lönnen växer dåligt. Jag har en till av samma sort och den växer betydligt bättre.



Deppiga blad!



Bladen längst mot marken ser rätt okej ut men det är bara några stycken. Det oroar mig också, att inte hela trädet ser likadant ut.



Nu undrar jag om det kan vara detta som ställer till det! Barkskadan som jag inte har en aning om hur den har tillkommit. Trädet står i en rabatt så det är ingen gräsklippare som har nafsat på den. Det står inte heller för djupt i jorden.

Vad tror ni? Ska jag bara vänta och se? Kan man göra något åt barkskadan? Tacksam för att höra era erfarenheter.

tisdag 22 april 2014

Plommonkaka och gnagskydd?


Nej, det är väl ingen kaka på gång ännu, men det ser ut att bli gott om plommon på det lilla trädet. Stammen skadades för några år sedan eftersom jag inte tog bort gnagskyddet i tid. Jag hade inte en tanke på att det kunde skada stammen så, men trädet verkar ha återhämtat sig. Ett tips är alltså att kolla till era gnagskydd ibland. Jag hade ett sådant där luftigt plastnät som jag fick med till trädet när jag köpte det. Det satt inte för hårt men stammen skadades ändå. Man ser faktiskt på bilden precis var skyddet har suttit, ovanför är stammen helt fin. Lite tråkigt när man tror att man skyddar något och det blir tvärt emot.



Det blommar på! Svavelsippa, plommon, tulpaner, magnolia och kaukasisk förgätmigej. Det går fort nu. Svavelsippan köpte jag som en liten klenis på Lisebergs trädgårdsdagar för några år sedan och den har spridit sig rejält. Ett fint alternativ till vitsippa.

För övrigt har jag redan hittat larver på några rosor. Det gäller att gå sina rundor i trädgården så man upptäcker angreppen i tid. Jag såg också några knallorange odågor på mina kungsängsliljor. Liljebaggarna är experter på att plötsligt trilla ner på marken precis när man ska klämma sönder dem. Sedan ligger de där och spelar döda. Eller vad de nu gör.

Påskvädret var underbart! Jag ser fram emot en fortsättning på det!

torsdag 17 april 2014

Att veta sin plats!


Jag skulle gärna säga att jag har ett selektivt minne, men eftersom jag inte ens kommer ihåg det jag vill komma ihåg så är det kanske tveksamt. Antagligen har jag flyttat på någon växt just här, men jag kommer inte riktigt ihåg. Det var ju i höstas, en mindre evighet sedan...



Däremot är jag helt säker på att jag har grävt bort det här löjtnantshjärtat! Problemet verkar vara att löjtnantshjärtat inte är lika säkert på det.



Rosenholm vet sin plats eftersom maken har platsbyggt ett stöd till den efter att den hade vuxit upp en bit. Den är en av fördelarna med en svetsande make. Man ser knappt det tunna stödet, men det fyller sin funktion! Rosenholm är en fantastisk klätterros som jag glatt kan rekommendera.



Min plats kommer troligtvis att vara på det nya trädäcket eller på den gamla altanen. Med lite trädgårdsmöbler blir det ännu bättre. Frågan är bara vilka? Det är ett angenämt bekymmer som får tas tag i tids nog.



Eller kanske blir jag sittandes här? Längst ner i hörnet av trädgården, slappandes i en solstol, spanandes över trädgården där jag njuter av att slippa beskåda den fula studsmattan.

Fast det där med att sitta still är ju i ärlighetens namn inte riktigt min grej. Jag njuter mer när jag får röra mig i trädgården. Det finns alltid en massa roliga "ska bara" i en trädgård.

Nu är det påsk så glad påsk på er alla!

onsdag 16 april 2014

Underbart är kort!?



Eller ja, om det är så kort vet jag egentligen inte. Det beror ju helt på vad man jämför med. Magnolians blommor är i alla fall vackra så länge de varar. Jag är dock lite irriterad på frostnätterna som ger flera av blommorna bruna fläckar.

Det kan inte vara lätt att vara magnolia. Först var det knappt någon vinter, sedan kom det plötsligt snö, sedan värme och efter det minusgrader på nätterna. När blomknopparna väl har börjat klä av sig vinterskruden finns det ingen återvändo, minusgrader eller ej.

Jag vet inte hur man ska tänka när man väljer växter framöver. Inte för att jag behöver några nya (min man läser bloggen ibland...), men OM det skulle vara så. Det är för tråkigt när det kommer en smällkall vinter som skoningslöst dödar känsliga växter. Men vem vet hur vintrarna kommer att vara? Jag har i alla fall mer och mer övergivit austinrosor som nyförvärv. Jag har ett antal austin som fungerar men jag har också provat många som inte klarar vintrarna vidare bra. Det blir både dyrt och tråkigt. Nu har jag i stället snöat in på gammeldags buskrosor med en rejäl härlig blomning och mindre kinkiga. Tidigare tyckte jag att några veckors blomning på en säsong var för kort när man kunna välja remonterande rosor. Nu tycker jag inte alls att några veckor är kort tid. Jag har buskpioner som blommar några dagar i stort sett, det skulle jag däremot kalla kort! Och ändå älskar jag mina buskpioner också!

Tack för tipsen om växtstöd!

söndag 13 april 2014

Sådd, gödning, rosor och svetskonst

 
 
Gräsmattan är klippt och gödningen har spridits ut. Intressant att se hur jämnt eller ojämnt det blev, jag orkar inte gå med en spridarvagn så jag gör det för hand.
 
 
 
Om några månader är det en rosa rosenbåge när Valdemar har slagit ut.
 
 
 
Jag petade ner några sockerärtor idag. Hade tänkt så morötter och lite annat också men det blev inte så. I pallkragarna bor också lite perenner som jag grävde upp i höstas och inte visste var jag skulle göra av. Jag insåg inte då att minnet verkligen är fantastiskt dåligt stundtals, så jag har inte så stor aning om vad det är som kommer upp där nu...

 
 
 
 
Min äng ser kanske inte mycket ut för världen just nu, men jag ser att det kommer en hel del bland scillan och fjolårsgräset. Jag gillar min äng, lite vilt bland det "tama".


 
Rosorna har verkligen haft en drömvinter! Det ska bli roligt att se vad det blir av dem i år. Eftersom de brukar frysa ner ganska rejält brukar de vara låga och pinniga just nu. Jag ska prova att inte klippa dem så hårt efter den fina vintern så får vi se hur det blir. Här syns austinrosen Wisley 20008.
 
 
 
Jag ser fram emot att kunna sitta i mitt hörn med en tekopp. I dag var det inte aktuellt även om solen faktiskt skiner lite. Blåsten gör det kyligt och graderna är inte så många i luften.
 
 

Bakom stolarna klättrar austinrosen Constance Spry. Planket hade blivit så grönt i nederkant så jag körde över de nedersta brädorna med högtryckstvätten. Just nu ser det lite roligt ut med färgen, men det jämnar snart ut sig.
  


Altanen där nere. Vi har några olika sittplatser i trädgården. Man kan aldrig få för många hävdar jag. Min man hävdar eventuellt något annat...
 



Efter gårdagens lek med svetsen kom maken hem med den här! Den ska rosta innan den är "klar" men jag är så glad för alla små presenter jag får till min trädgård!
 
 
Jag får många frågor av maken om vad han ska tillverka med sin svets och ringvalsmaskin. Han vill gärna komma på saker till trädgården där det finns ett mer begränsat utbud i dagsläget att köpa. Jag har mina tankar men om ni har några bra förslag om vad ni saknar eller skulle kunna tänka er att köpa till er trädgård så dela gärna med er! Det kan vara allt från växtstöd till pynt.

lördag 12 april 2014

Det blommar!


Lite vårblommor tillsammans med kurilerkörsbär, gaffelolvon och magnolian Leonard Messel.

Vill man ha ett fint litet körsbärsträd rekommenderas kurilerkörsbär. Vill man ha en magnolia som börjar blomma redan som ung så är Leonard Messel ett tips, min köptes som liten för två år sedan. Blommorna är svagt rosa men bleknar till vita. En annan rolig buske/träd är gaffelolvon. Blommorna har precis börjat slå ut och sedan har den vackra blad hela säsongen. Bladen blir rejält stora och alldeles roströda på hösten.

Det slår ut mer och mer i trädgården för varje dag och jag tar mina små rundor och njuter av allt som händer. Idag blev det även gräsklippning, för andra gången i år faktiskt. En nyklippt gräsmatta gör med en gång att allt ser lite mer välordnat ut. I morgon blir det nog gödning på gräsmattan, förra året fick den faktiskt ingen gödning alls men det gick bra ändå!

Det pratas om regn i morgon. Jag vill ha sol men trädgården vill säkert ha regn så det blir väl bra hur det än blir då!

måndag 7 april 2014

Älskling, vill du inte ha en rosenbur till?


Ehh...va??

Ja, frågan hade kanske inte varit så märklig om det inte hade varit så att mitt trädgårderande troligtvis överskridit både ekonomiska och tidsmässiga konton de senaste åren. Jag och maken delar mycket, men mitt stora intresse för trädgård är nog just mitt. När mitt redan älskade trädäck kom till förra veckan var jag så tacksam och tänkte att kvoten för nyskapande i trädgården var fylld för en stund (läs några år). Men nej, tydligen inte!

Saken är den att det nog under en tid funnits ett groende frö hos maken att tillverka växtstöd i en kanske lite större omfattning, alltså inte bara till den ha-galna frun. Nu verkar det som han behöver prova sig fram lite och erbjuder både en ny rosenbur, klematisstöd, svetsade rabattkanter och andra påhittigheter.

Jag är med andra ord i någon form av trädgårdshimmel just nu. Som ett barn i en leksaksaffär. Fast lite värre.

torsdag 3 april 2014

När drömmar blir verklighet


Min dröm. Som nu har blivit en annan form av dröm eftersom drömmen i min fantasi har slagit in. Jag har fått mitt trädäck. Eller fått och fått, jag har faktiskt hjälpt till att bygga det men jag hade aldrig fixat det på egen hand. Det känns redan som om det alltid har varit där. Vilket så klart är helt fel eftersom vi har bott i huset i 10 år och trädäcker blev klart i förrgår. Nu har vi både uteplats med och utan tak i skönt söderläge.



Det har sågats till för att smälta in bättre i alla andra rundade former i trädgården. Det ska på en plåt som kant mot gräsmattan så småningom.

I en trädgård som sluttar åt alla håll och kanter är det inte helt enkelt att få till ett trädäck. Vi var också tvungna att ta hänsyn till dräneringsskivorna (heter antagligen inte så, men ni fattar...) på huset och kunde därför inte sänka det. Det syns kanske inte så tydligt att det är en bra bit högre än gräsmattan, framförallt vid trappan.



Före. Det ser helt tokigt ut när jag ser det nu! Som om en pusselbit var på rymmen!

Ingen snö i dag tack och lov!

onsdag 2 april 2014

Värme, snö, trädäck och inspiration!


Det är bara den andre april och redan full fart i mitt trädgårdsliv! Som synes spirar både växter och trädäck! Om nu ett trädäck kan sägas spira... Att välja att bygga ett trädäck i söderläge under de varmaste timmarna på hela mars månad var inte helt smärtfritt. Det var varm helt enkelt. Men så bra det blir! Det är faktiskt ganska färdigt. Det ska till en plåtkant men det får bli när det passar.

Kvällens roligheter var kanske dels ett ymnigt snöfall som hade passat betydligt bättre i går, när det var läge för skämt. Den andra roligheten är att vi i lilla Laholm just precis bildade en egen trädgårdsförening!

Laholms Trädgårdssällskap sorterar under riksförbundet Svensk Trädgård och finns till från och med nu. Tre eldsjälar hade spånat på idén om det fanns intresse av en trädgårdsförening och efter 130 anmälningar till kvällens möte fick de börja säga nej till intresserade på grund av lokalens begränsningar! Eftersom Laholm helt nyligen fick sin egen lokalkändis genom Peter Bengtsson som kom trea i Trädgårdskampen var han såklart inbjuden som kvällens talare. Att lyssna på Peter var precis som att se honom på TV. Lagom rörig, oerhört positiv och med ett hjärtligt engagemang för trädgårderande! Jag skulle inte tacka nej till en släng av hans spontanitet.

Jag hoppas innerligt att jag vaknar upp till en snöfri morgon, för de där vita tussarna som föll tidigare i kväll ingick verkligen inte i min planering för april!